Affiliatemarknadsföring: Den kompletta guiden (2020)

Att vara affiliate kan vara en av de snabbaste och enklaste vägarna till att tjäna pengar online. 

Men… det betyder inte att den inte kräver hårt arbete. Tvärtom. 

Affiliatemarknadsföring innebär att du får en provision för att rekommendera och sälja ett annat företags produkter, ofta genom ett affiliatenätverk eller särskilda avtal. 

Det är en vanlig (och ofta huvudsaklig) inkomstkälla för influencers, bloggare och jämförelsesajter. 

I den här guiden får du lära dig allt du behöver veta för att komma igång med affiliatemarknadsföring…

…från hur du hittar en produkt att marknadsföra, till hur du tjänar din första krona. 

Oavsett om du vill starta ett företag på heltid eller lära dig hur du tjänar en sidoinkomst online, så är detta en guide du inte har råd att missa.

Redo? Då kör vi igång. 

Förord: Drömmen om en passiv inkomst 

Affiliatemarknadsföring är ofta associerat med passiv inkomst. Möjligheten att tjäna pengar medans du sover…

Men den bistra sanningen?

Det är inte lika passivt som många får det att låta. 

Att tjäna pengar som affiliate innebär att du måste bygga upp auktoritet inom en viss kategori, hitta en målgrupp som lyssnar på dina råd, och som har ett behov av produkterna du marknadsför.

Men den positiva nyheten? 

Affiliatemarknadsföring ger sig möjligheten att bygga upp en extra inkomst vid sidan av ditt vanliga jobb. 

Vad skulle 1000, 5000, eller 10 000 kr extra varje månad göra för din livsstil? 

För de flesta skulle det vara livsförändrande. 

Inte tillräckligt för att säga upp dig och köpa ett privatjet kanske, men definitivt tillräckligt för att aldrig behöva oroa dig över din inkomst längre.  

Varning: Om du läser denna guide i tron om att du ska hitta ett magiskt sätt att tjäna grova pengar, utan att behöva lyfta ett finger, så är det dags att sluta läsa nu. Den här guiden är inte för dig. 

Att tjäna pengar som affiliate innebär hårt arbete under lång tid, vanligtvis utan någon som helst avkastning under de första 12 månaderna. 

Men om du läser denna guide för att du vill lära dig sanningen hur man faktiskt tjänar pengar online, och är beredd att arbeta hårt i 1-3 år (kanske till och mer, och vid sidan av jobbet)… 

Fortsätt läsa, och välkommen till den verkliga världen. 

Definition av Affiliatemarknadsföring

En av de bästa definitionerna av affiliatemarknadsföring är från Pat Flynn: 

Affiliatemarknadsföring är processen att tjäna provision genom att marknadsföra andra personers (eller företags) produkter. Du hittar en produkt du gillar, marknadsför den till andra, och får betalt en viss procent av varje försäljning du ansvarar för.

Pat Flynn är en person som startade sin resa som affiliate precis innan den ekonomiska krisen 2008. 

Sedan dess har han byggt 3 affiliatehemsidor och startat en podcast där han intervjuar andra marknadsförare om deras resa som affiliate. 

Det speciella med Pat Flynn är att han publicerade en inkomstrapport varje månad fram till 2016. 

Hans månadslön som affiliate? 

Över $200,000 dollar, enligt hans senaste inkomstrapport. 

Det går med andra ord att tjäna otroliga pengar som affiliate. Men Pat Flynn är undantaget som bekräftar regeln. 

Vi rekommenderar dig starkt att läsa hans inkomstrapporter, eftersom det ger en bra uppfattning om vad som krävs för att tjäna en så hög summa pengar. 

Det är inte omöjligt att tjäna mycket pengar som affiliate, men här i Sverige är det svårt att komma upp i motsvarande $200 000 dollar i månaden som ensamvarg. 

Grunderna inom affiliatemarknadsföring

Konceptet med affiliatemarknadsföring baseras på vinstdelning (revenue sharing). 

Du som marknadsförare får ett sätt att tjäna pengar, och företaget som säljer produkter får både marknadsföring och ökad försäljning. 

Win-win. 

Söker du upp affiliatemarknadsföring på Wikipedia så nämner de 4 parter som är involverade: 

 1. Säljaren
 2. Marknadsföraren (du?)
 3. Kunden
 4. Nätverket

Men när det kommer till själva marknadsföringen finns det egentligen bara 2 parter: 

Säljaren och affiliatemarknadsföraren.  

Men, låt oss gå tillbaka till Wikipedias definition av affiliatemarknadsföring och titta på de 4 olika parterna. 

De fyra partnerna inom affiliatemarknadsföring

1. Säljaren: Även kallad produktägaren, varumärket, företaget eller partner. Denna del i kedjan tillhandahåller produkten som du i slutändan marknadsför. Säljaren kan vara en e-handlare som Apotea eller Gymgrossisten eller ett stort företag som Telenor. Det kan även vara ett företag med bara en produkt, som Werlabs, som säljer hälsotester.   

Huvudsaken är att ”Säljaren” inte aktivt behöver vara involverad i samarbetet. De har bara en produkt att sälja, och provision att betala ut. 

2. Marknadsföraren: Även kallad publicisten eller bara ”affiliate”. Det kan vara allt från en enskild person som rekommenderar produkter via sin blogg, till enorma företag som Pricerunner eller Lendo. 

De kan alltså tjäna allt från några hundra kronor i månaden, upp till hundratals miljoner om året. 

Det är även här som själva marknadsföringen sker. En affiliatemarknadsförare kan marknadsföra en eller flera produkter, och försöker aktivt attrahera och övertala sin målgrupp om att produkten(erna) är rätt för dem. 

Många väljer att göra detta genom att starta en blogg där de recenserar och testar produkter, och andra väljer att kurera listor med produkter de hittar.

Här är några exempel:

Bäst-i-test.se

Bäst i test ägs av Pricerunner, men är en renodlad affiliatesajt där de testar och rekommenderar olika produkter. 

Ryan’s World (8-årige Ryan Kanji)

8-årige Ryan Kanji tjänade mer än $26 miljoner dollar genom sin Youtubekanal under 2018.

Thisiswhyimbroke

”This is why I’m broke” är en av de mest populära affiliatesajterna i världen.

3. Kunden: Även kallad konsumenten. Kunden är den sista delen i kedjan som får hela systemet att snurra. Utan kunder finns det ingen provision för ”Säljaren” att betala ut, och inga produkter för ”Marknadsförare” att marknadsföra.

Marknadsförare försöker att nå konsumenten via en kanal eller ett medium, oavsett om det är via Instagram, en blogg, Youtube, eller genom annonser i busskurer.  

”Marknadsföraren” låter en spårningspixel följa ”konsumenten” från ”marknadsförarens” hemsida till ”säljarens” hemsida. vilket gör det möjligt för ”säljaren” att veta vilka av deras ”marknadsförare” (affiliates) som borde få provision. 

Kunden kan köpa produkten som vanligt, utan att de märker någon skillnad i köpprocessen.

Kunden betalar samma pris för produkten oavsett om de köper via en affiliate eller inte, eftersom provisionen redan är inräknad i priset hos säljaren från början. 

4. Nätverket: Ett affiliatenätverk fungerar som knutpunkten mellan marknadsförare och säljare. 

Även om du tekniskt sett skulle kunna kontakta enskilda företag och skriva avtal med dem, så är det enklare att gå med i ett nätverk som Adtraction eller Tradedoubler som sköter allt automatiskt.

Allt du behöver göra är att registrera ett konto på ett eller fler nätverk, och sedan ansöka om att gå med i ett eller fler affiliateprogram. 

Det är (nästan) alltid gratis att registrera dig som marknadsförare hos dessa nätverk.

Ibland är ett affiliatenätverk det enda sättet för att kunna sälja vissa produkter. Många svenska e-handlare väljer att sköta all sin affiliatemarknadsföring via t.ex. Tradedoubler eller Adtraction. 

Dessa affiliatenätverk agerar även som en databas med alla nuvarande erbjudanden, annonser, och produkter som du får marknadsföra. 

Vem som helst kan bli medlem i både Tradedoubler och Adtraction. Det kostar som sagt ingenting för dig som marknadsförare, men vissa företag granskar din hemsida innan de accepterar dig. 

De granskar varje affiliate eftersom de inte vill att vilken sida som helst ska kunna sälja vilka produkter som helst. 

Okej, nu har du koll på grunderna. Låt oss hoppa in i hur du kan gå tillväga för att komma igång som affiliatemarknadsförare. 


Hur du blir en affiliatemarknadsförare

Du kan antingen bli en affiliatemarknadsförare själv, eller skapa en produkt som du låter andra affiliates sälja åt dig. 

Det finns med andra ord två vägar att gå. Du kan antingen bli en marknadsförare eller säljare.

Marknadsförare

Säljare

I början väljer de flesta att ta sig an rollen som marknadsförare, eftersom det är enklast. Men missförstå inte ordet ”enklast” nu… 

Att bygga en hemsida som får tillräckligt många besökare för att kunna tjäna en full månadslön är definitivt inte enkelt, tar ofta lång tid, och kräver mycket pannben. 

Vägen till framgång är ofta snårig, och det finns många ställen att snubbla på. 

Men istället för att du ska behöva gå igenom hela processen själv och lära dig av dina egna misstag, kommer vi gå igenom exakt hur du gör för att komma igång som affiliatemarknadsförare.

4 steg till att tjäna pengar som affiliate 

Det första du behöver är en webbplats där du kan publicera recensioner eller intervjuer. 

Du kan starta smått med en Youtubekanal, ett Instagramkonto, en gratis blogg eller whatever. Men till slut kommer du att behöva din egen sajt på internet. 

Sedan behöver du säkerställa att du har valt ut en specifik målgrupp du riktar dig mot. En smart person sade en gång ”the riches are in the niches”, och det är 100% sanning. 

När du vet vilka du riktar dig mot, är det dags att börja bygga upp en e-postlista. 

Det allra sista steget, men det viktigaste, är att välja ut rätt affiliateprogram för dig och din målgrupp. 

Okej, vi hoppar direkt in på det första steget: 

Steg 1: Starta en hemsida

Det första du behöver är en hemsida.

Alla seriösa affiliates har en hemsida. På riktigt.

Oavsett om du vill bli en influencer på Instagram, en Youtuber som recenserar produkter, eller starta en blogg så måste du ha en egen hemsida. 

Här är anledningen: 

Det är din egen plats på internet, och en plats som din målgrupp kommer besöka för att antingen lära sig mer om dig, eller produkterna du rekommenderar. 

Blir du tillräckligt känd kommer folk även att Googla efter dig. Då är det bra att inte enbart finnas på sociala medier.

Så innan du gör någonting annat, starta en blogg eller hemsida. Helst med eget domännamn. 

Innehållet på din hemsida kommer också att hjälpa dig bli accepterad av de säljare vars produkter du vill marknadsföra. De granskar nämligen väldigt ofta sina ansökningar innan de accepterar dem. 

Här är några vanliga typer av hemsidor som affiliatemarknadsförare skapar: 

 • Produktrecensioner
 • Bäst-i-test
 • Prisjämförelser
 • Kunskapssajter (ofta bloggar)
 • Intervjuer med kunniga  
 • ”Min resa till…”

Dessa alternativ är vanligtvis de snabbaste vägarna till en inkomst som en affiliate. 

Vilket alternativ du väljer spelar inte så stor roll, men det påverkar vilken typ av innehåll du behöver skapa. 

Du bör publicera nytt innehåll minst 1 gång i veckan under dina första 12 månader som affiliatemarknadsförare.

Att börja tjäna pengar fort kan vara viktigt för motivationen, men tänk på det här:

Alternativen ovan går snabbt jämfört med andra alternativ. Att bygga upp en blogg som får över 10 000 besökare i månaden, helt organiskt (utan annonser) tar ofta ett år eller två…

Men om du startar en podcast där du intervjuar kunniga människor inom en bransch, eller en Youtubekanal där du recenserar produkter inom en viss kategori, så behöver du ofta inte lika många som lyssnar eller tittar. 

Desto mer specifik målgrupp du har, desto snabbare och enklare kommer du att kunna börja tjäna pengar. 

Här är några exempel på framgångsrika affiliatesajter som har valt en specifik målgrupp: 

BuzzFeed (Shopping)

BuzzFeed är först och främst en nyhetssajt. Men, de recenserar även produkter och tjänar pengar på att vara affiliates åt andra företag.

Bäst-i-test.se 

Typ: Bäst-i-test-listor

”Bäst i test” ägs och drivs av Pricerunner, som är en av de största jämförelsesajterna. Här testar de olika produkter, och lägger upp bäst-i-test-listor. 

Prisjakt.nu

Prisjakt jämför priser för alla tänkbara produkter, och hjälper dig hitta produkten du vill ha, till lägst pris. 

Pat Flynn (greenexamacademy.com)

Det går knappt att ha ett inlägg om affiliatemarknadsföring utan att nämna Pat Flynn. Flynn har en podcast och en blogg där han berättar hur han tjänar sina pengar. Han publicerade även inkomstrapporter månadsvis, och under hela 2017 tjänade han ca $2.1 miljoner dollar. Han har bloggat och skapat affiliatesajter sedan 2007 – vilket kan ge lite perspektiv över hur lång tid det kan ta att börja tjäna ordentliga pengar som affiliate. 

Action step: Köp ett domännamn och starta en hemsida. Här har du några guider som kan vara till hjälp: 

Hur du startar en blogg steg-för-steg

Hur (och var) du hittar lediga domännamn

Steg 2: Välj kategori

Nyckeln till framgång som affiliate? 

Att välja en kategori, och hålla dig till den. 

Du måste vara nischad. Gräv ett hål som är 10 cm brett, men 100 cm djupt. 

Som tur är finns det många kategorier som alltid är populära, där det alltid finns kunder, och som har utrymme för fler aktörer. 

Här är en lista över de bästa kategorierna att starta en affiliatesajt under 2020: 

KategoriRek.ProvisionKonkurrensKommentar
Hälsa och skönhetJa5-40% per nykund7/10Starta podcast eller nischad hemsida. 
Affärer och ekonomiJa50-400kr per lead/samtal4/10Mjukvara för marknadsförare, HR och småföretag. Blogg, podcast eller Youtubekanal. 
Jakt och vildmarkJa3-10% per nykund5/10Cyklisk marknad. Starta podd eller stor hemsida. 
Hem och inredningJa5-13% per nykund7/10Starta Youtubekanal eller podd. 
Barn och leksakerJa6-12% per nykund9/10Recensera produkter på Youtube.
ResorJa110 – 200kr per beställning8/10Cyklisk marknad. Välj en kategori och starta blogg eller podcast. 
Alkohol och tobakJa100 – 200kr per beställning3/10Välj en alkoholsort och starta en Youtubekanal där du recenserar och testar. 
Mat och receptJa8 – 15% per beställning10/10YouTube eller podcast. 
Sex och samlivJa5-12% per beställning4/10Blogg, podd eller Youtubekanal. 
UpplevelserJa10-15% per beställning3/10Perfekt för en Youtubekanal. 
Lån och krediterNej350 – 15 000 kr per lead/lån9/10Ej rekommenderat. Känt för att vara en skum bransch. 

Oavsett vilken kategori du väljer, gör det inte enbart för pengarna. 

Välj en kategori du själv är intresserad av. Om du bara gör det för pengarna märks det fort att du inte bryr dig om din målgrupp, eller att du skapar innehåll för att vara hjälpsam. 

De affiliatemarknadsförare som tjänar mest är de som på riktigt bryr sig om sin målgrupp, och som vill hjälpa dem. 

Marknadsförare som spenderar tid på att skapa värdefullt innehåll belönas av sin målgrupp genom att de följer deras rekommendationer och köper produkter. Win-win. 

Action step: Välj ett av alternativen ovan, och välj ut en specifik målgrupp att rikta dig mot. Det rekommenderas starkt att du väljer en kategori du är intresserad av, och en målgrupp som du känner till och som du kan vara dig själv med. 

Steg 3: Bygg en e-postlista

För att lyckas som affiliatemarknadsförare måste du ha en säljkanal du äger till 100%. 

Den enda kanalen som uppnår detta kriterium är e-post.

E-postmarknadsföring är dessutom en av de mest effektiva kanalerna som finns. 

Det enklaste sättet att bygga en e-postlista är genom att lägga till e-postformulär på din hemsida, som dina besökare kan fylla i för att prenumerera på ditt innehåll. 

Hur du samlar in e-postadresser

Det korta och enkla svaret är att du behöver registrera ett konto för en e-posttjänst. 

Nej, inte Gmail eller Hotmail. Utan en tjänst som du kan skicka ut nyhetsbrev från. 

Här är några populära tjänster som har gratiskonton: 

Mailchimp är otvivelaktigt det största och mest populära alternativet. Så registrera ett gratiskonto på Mailchimp och fyll i alla uppgifter de ber om. 

När du har ett konto på Mailchimp betyder det att du har en plats att lagra e-postadresser på. 

En slags databas för e-postadresser kan man säga.

Det vardagliga begreppet för denna databas är ”e-postlista”, ”e-postdatabas”, eller ”kontaktlista”. Alla betyder samma sak. 

Denna lista kan du sedan kommunicera med, när du vill, och hur du vill.

Men, just nu är din e-postlista tom. Så nästa steg är att…

Lägg upp ett formulär för nyhetsbrev på din hemsida

Det finns tusentals alternativ som du kan ändra för att samla in e-postadresser. De vi rekommenderar är följande: 

Dessa alternativ ger dig ett formulär som du kan placera på din hemsida, som dina besökare kan fylla i och få ditt nyhetsbrev. 

Till en början behöver du bara en tjänst som kan fånga in e-postadresserna, och skicka dem till din lista i Mailchimp. 

Vi rekommenderar Optinmonster eller Sumo. 

Båda är mer eller mindre likvärdiga, och du får själv avgöra vilken tjänst du vill använda.

Men, ibland räcker det inte med att bara ha ett formulär på din hemsida. Ibland måste du även ge bort gåvor i utbyte mot en e-postadress. 

Här kommer några tips som gör din e-postinsamling lite mer effektiv: 

 • E-böcker: Skapa en bok i Pdf-format som dina besökare kan ladda ned i utbyte mot en e-postadress. E-böcker upplevs som värdefulla eftersom de brukar innehålla mer handfasta tips än ett blogginlägg. 
 • Videokurser: Spela in en video där du ger bort värdefulla tips, eller visar hur man utför någonting. 
 • Checklistor: En checklista i PDF-format kan vara värdefullt om den är välgjord. Se till att det är en komplett checklista, som innehåller saker dina besökare själva inte hade tänkt på.
 • Verktyg och resurser: Du kan ge bort allt från färdigformaterade Excelark, topplistor i PDF-format, till kalkylatorer eller fysiska produkter. 

Vid sidan av det regelbundna innehållet du skapar, är gratisgåvor ett perfekt komplement för att samla in fler e-postadresser. 

Steg 4: Skapa tillväxt med PPC-annonser 

När din affiliatesajt börjar få regelbundna besökare kan du börja tänka på betald annonsering.

Vi kommer inte gå igenom hela processen här eftersom det finns andra guider för det, men tänk på följande: 

Köp endast annonser när du har en strategi som ger dig avkastning på annonserna.

Konverteringar är det enda som betyder någonting. 

Klick på annonsen eller visningar har inget monetärt värde, utan det enda du bör fokusera på är att få folk att anmäla sig till ditt nyhetsbrev, eller köpa en produkt. Annars kommer du börja förlora pengar. 

Som ett exempel, gör en sökning på ”Lära sig nyhetsbrev”. 

Då kan du se en annons högst upp i den sökningen från ett företag som har en tjänst för nyhetsbrev. 

Du kan även annonsera på Facebook, Instagram och Youtube. Dessa kanaler fungerar bäst om du har en sajt där folk kan ”upptäcka” nya saker. 

När du annonserar på sociala medier måste du även lära dig copywriting, och bli bra på det, för att det ska ge bra resultat. 

Men, trots att du kan betala dig till kändisskap är det förmodligen bättre att du satsar på att lära dig SEO. 

Även om folk klickar på din annons som länkar till en sida där du recenserar en produkt, kommer det inte vara särskilt många som kommer att köpa något. 

Beroende på vilken produkt du marknadsför som affiliate kanske du bara får några kronor för varje såld produkt. 

Om du får 10kr per försäljning, får det inte kosta mer än 8kr att få någon att läsa din recension, och sedan köpa. 

Det är nästintill omöjligt. 

Därför är det oftast bäst att annonsera ut gratis resurser, som folk kan ladda hem och som ger dig en e-postadress. 

När du har den e-postadress kan du skicka ut en automatisk mailslinga som där du länkar till dina recensioner och får en chans att presentera ditt innehåll. 

Via mail kan du även länka till andra erbjudanden. 

Ryan Dess och hans företag Digitalmarketer.com är ett bra exempel på detta. 

De driver annonser till en landningssida där du kan lämna din e-postadress i utbyte mot en guide. 

Under nästkommande dagar och veckor kommer du att få en serie automatiska mail. I dessa mail får du tillgång till vissa resurser som bara deras medlemmar har tillgång till, och ytterligare artiklar som bygger vidare på informationen du först laddade hem. 

När du har klickat på några artiklar och lärt dig mer om det ämnet, bjuder de in dig för att delta på webinarier. 

Efter webinarier får du mer information om vad Digitalmarketer gör, och du blir tillfrågad att registrera ett medlemskap. 

När de vet hur många personer som tar sig igenom hela slingan, från att anmäla sig till nyhetsbrevet, till att se hela webinariet och sedan registrera ett medlemskap, kan de sedan räkna ut hur mycket de kan spendera på annonser. 

Med denna strategi får du flera chanser att få dina kunder att köpa dina produkter. 

Dels under mailslingans gång, men även i artiklarna, efter webinarier, och i efterföljande mail. 

Och först när din inkomst kommet in från ett flertal olika källor, då kan du börja fundera på annonser. För då blir det lite som att hälla bensin på en redan brinnande eld, istället för att försöka göra upp en eld med bara ved och bensin. 

Med andra ord förstärker du bara det som redan fungerar.

Bonus: Steg

Sammanfattning

Det första du behöver som affiliatemarknadsförare är en hemsida. 

Du kan komma igång med affiliatemarknadsföring i fyra steg:  

 1. Starta en hemsida
 2. Välj kategori
 3. Bygg en e-postlista
 4. Väx med PPC-annonser

Innehåll i form av videos, text eller ljud som du publicerar regelbundet är det bästa du kan göra för att börja få en inkomst. 

Affiliatemarknadsföring FAQ

Vad är affiliatemarknadsföring? 

Affiliatemarknadsföring är när du marknadsför ett annat företags produkter eller tjänster, och får en provision för varje försäljning.

Hur mycket pengar kan man tjäna som affiliate? 

Inkomst från affiliatemarknadsföring är sällan pålitlig – särskilt inte i början. De flesta affiliatemarknadsförare tittar på sin årliga inkomst, och en duktig affiliate kan tjäna mellan 10.000 – 100.000 SEK i månaden. En superaffiliate kan tjäna uppemot 10.000.000 om året, men det är ovanligt och händer oftast i lite skumma branscher som kreditgivning och casinospel. 

Vilka är de bästa affiliatenätverken?

De bästa affiliatenätverken i Sverige är Adtraction, Tradedoubler, och Adrecord. I världen är det Amazon Affiliate Program, eBay Partners, Commission Junction, Clickbank och JVzoo som är störst. 

Är affiliatemarknadsföring oetiskt eller ett pyramidspel?

Nej, det är det inte. Det liknar mer ett säljjobb som enbart betalar provision och ingen lön. Du får bara betalt om någon köper någonting via din länk.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *